2013. április 2., kedd

Marie Lu: Legenda

Könyvmolyképző, 2012
304 oldal
ISBN: 9789632457031
Eredeti cím: Legend
Fordította: AncsaT

Fülszöveg:
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.


Egy újabb Ya disztópia, ezúttal egy kínai születésű amerikai írónő tollából. A helyszín a jövőbeli Amerikai Köztársaság, mely háborúban áll a Kolóniákkal, a lázadókkal, akiknek a hatalom megdöntése és Amerika újraegyesítése lenne a célja. A földterület ráadásul egyre kisebb a tengerek vízszintjének emelkedése miatt.
Mindemellett a Köztársaságban állandóan felüti a fejét a Ragály is, persze csak a nyomornegyedekben, mely tizedeli a lakosságot.
Az egyik ilyen nyomornegyedben él Day, egy igazi lázadó, aki ahol  csak teheti keresztbe tesz a Köztársaságnak, mindemellett észrevétlenül óvja és támogatja családját, értük tesz mindent.  Mikor testvére beteg lesz, Day megpróbál neki ellenszert lopni, de az akció félresikerül, és ez egy lavinát indít el Day életében. Ennek következményeként ismerkedik meg June-nal, aki teljesen más világból jött, mint ő, mégis összefonódik a sorsuk.

A könyv nagyon olvasmányos, egyszerű, de azért nem primitív nyelvezettel, van benne egy kis humor, némi szerelem, egy elnyomó diktatúra. Ami hiányzik, az az eredetiség. Sajnos nem tudott újat hozni a műfajban, a disztópia-alapcsomag kellékeit vonultatta fel, és nem többet. Persze ezzel nem azt mondom, hogy rossz a könyv, mert szó sincs róla, csak semmi pluszt nem kaptam. Ettől függetlenül igazából tetszett, mert szeretem a disztópiákat, még a sablonosokat is. Fordulatos és sodró lendületű könyv, volt benne akció és izgalom bőven, ami miatt elég gyorsan ki lehet végezni.
Szerencsére mondanivalója is volt a könyvnek,  elgondolkodtató és riasztó felvetésekkel is találkozhatunk benne.

A karakterek megalkotása elég jól sikerült az írónőnek, amit külön díjazni tudtam, az June, a női főszereplő jelleme. Végre egy csaj, aki nem idegesített halálra. Erős, okos, elszánt és kemény, de képes mérlegelni, empatikus és sebezhető is tud lenni. És nem hisztériázik.
Day is nagyon szerethető figura. Lázadó, bevállalós rosszfiú, de persze a felszín alatt egy családját féltő, segítőkész, érzékeny és csupalélek srác.
Egy bajom volt velük: nem hittem el, hogy csak 15 évesek. Sokkal érettebbeknek tűntek a döntéseik és a gondolkodásuk alapján.

A könyvet izgalmasabbá teszi, hogy a két főhős szemszögéből láthatjuk az eseményeket felváltva. A nézőpontváltás határozottan jót tett a könyvnek. Az újítás a dologban, hogy a kötetben a kettőt két különböző betűtípussal nyomták, eddig ilyet még nem láttam, de nem rossz ötlet.

Egy olvasásra tökéletesen jó volt, valószínűleg a folytatást is elolvasom, kíváncsi vagyok, mit tud kihozni belőle az írónő.
A legenda izgalmas és kezdésnek nem rossz, remélem, hogy a második kötetben több egyediség lesz és kevesebb sablon.

Értékelésem: 4,5/5

Kedvenc idézet:
" Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz." 299. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése