2012. június 14., csütörtök

Barangolás- Boston



Ezt az új rovatot ismét a könyves blogok oldalnak köszönhetem. A lényeg az, hogy az általam olvasott könyvek helyszínei közül néhányat be fogok mutatni.
Boston mapBoston

Ebben a bejegyzésben Bostonba fogunk kirándulni. Nemrég olvastam Chuck Hogantől a Tolvajok városát, ami Boston egyik városrészében ,Charlestownban játszódott. Erről a negyedről külön nincs túl sok infó magyarul, úgyhogy az egész városról írok.
Eddig nekem Bostonról a bostoni teadélután, a mészárlás és a világszerte ismert sportcsapatok jutottak eszembe (Boston Celtics, Red Sox , Bruins), de most, hogy kicsit utánaolvastam, rá kellett döbbennem, mennyire sokrétű és érdekes várost választottam első barangolásom színhelyéül.





Boston az Amerikai Egyesült Államok Massachusetts államának fővárosa, New England legnagyobb, és 1630-as alapításával egyben az USA egyik legrégibb városa is. Közel 400 éves történelme az egyik leggazdagabb és az egyik leginkább egyedi városává is emelte.
Nekem Amerikában ez az egyik legfurcsább dolog. Náluk egy 400 éves város réginek számít, ehhez képest Európában sok város több ezer éves múltra tekint vissza. No de vissza Bostonba!



A város népessége 617 594 fő (2010-es adat),   Boston és környéke, az ún. Greater Boston – melybe a kül- és elővárosokon kívül Cambridge (A Harvard Egyetem otthona), Quincy (John Adams és John Quincy Adams amerikai elnökök szülőhelye, a Dunkin Donuts és a Howard Johnson's szülővárosa), Newton (számos ismert személyiség egykori vagy jelenlegi lakhelye, a Boston College otthona), valamint Brookline (John F. Kennedy szülővárosa) városokat is magába foglalja – mintegy 4,4 milliós lakosságával az Egyesült Államok 11. legnépesebb ilyen jellegű területe.

Harvard University
Bostont 1630. november 17-én, alapították Angliából érkezett puritánok az ottani őslakosok által Shawmut névre keresztelt félszigeten. Boston első európai telepesei a környéket a Trimountaine névvel illették. Nem sokkal később a lincolnshire-i (Anglia) Bostonból érkezett telepesek átnevezték szülővárosuk után Bostonná. Az első lakosok túlnyomórészt puritánok voltak. A puritán etikett egy hihetetlenül stabil és jól szervezett közösséget teremtett. Alig öt évvel Boston létrehozása után, 1635. április 23-án megalapították a mai USA első állami iskoláját, a Boston Latin Schoolt, egy évre rá, 1636. szeptember 8-án pedig az USA első felsőoktatási intézményét, a Harvard főiskolát, melyből később a Harvard egyetem lett. 

Az 1760-as évekig Boston volt az észak-amerikai gyarmatok legnagyobb, leggazdagabb és legbefolyásosabb városa.
Boston Old State HouseAz 1770-es években kirobbant amerikai függetlenségi háborúA bostoni mészárlás, a bostoni teadélután, illetve a kezdeti harcok is, ideértve a Lexington és concordi ütközetet, a Bunker Hill-i csatát és Boston ostromát, mind itt történtek. A szabadságharc után hamar a világ egyik leggazdagabb kikötővárosává fejlődött, azon okból, hogy földrajzilag Boston az Európához legközelebbi amerikai, nagyméretű kikötőváros.
1822-ben városi oklevelet kapott. Az 1900-as évek elejéig Boston az ország egyik legnagyobb ipari központja maradt, gépgyártása, ruha és bőripara pedig nemzetközi hírnévnek örvendett. A XIX. század közepe és vége között Boston kulturális élete virágkorát élte, ismertté vált kifinomult irodalmi életéről és a művészetek nagylelkű támogatásáról.


Massachusetts State House
Rengeteg látnivaló van a városban, Boston egyik legszebb épülete a Massachusetts State House azaz a kapitólium épülete, ez a gyönyörű épület szolgált mintául később a Washingtoni kaptiólium építésekor.
Colonial TheatreAmi az én érdeklődésemet nagyon felkeltette, az a színház negyed, ahol több régi színház is található és persze rengeteg színdarabot lehet megnézni. Egy egész negyed! Mint a mennyország! :)

ChinatownA város talán legnagyobb bevásárló negyede a Downtown Crossing tele üzlettel. Itt található az ország harmadik legnagyobb kínai negyede a bostoni Chinatown, kínai éttermekkel és üzletekkel.
Boston Atheneaum
Old North Church Érdemes megnézni a Bostoni Atheneaum  épületét, melyben neves művészeti gyűjtemény található, George Washington és III. Vilmos brit uralkodó személyes gyűjteményei.
Szerintem gyönyörű épület a Trinity Church is, valamint az Old North Church, amely a város legrégebbi egyházi épülete.
Ezenkívül érdemes végigmenni a szép épületekkel tarkított Commonwelth Avenue-n, amely Boston híres sugárútja, valamint 
kilátogatni a Copley Square-re , amely a 
Trinity Church, Copley Square
város legszebb tere.

Annyi a látnivaló Bostonban, hogy ha mindent felsorolok, sosem érek a végére, ezért itt most befejezem. Azért remélem,  ízelítőnek elég volt ennyi.is :)



(Forrás: Wikipédia, Usatravel )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése